Gabriëlle Westra

Schilderstijl

Gabriëlle Westra (Hallum, 1990) tekent al zolang ze zich kan herinneren. Haar stijl is een combinatie van klassiek en eigenheid. Ze werkt in pasteuze directe toets met een uitvoerig realisme. Door in de ondergrond soms te werken met een zelf gemodelleerd reliëf, ontstaat extra diepte in haar werk. Ze combineert dan eigenlijk schilderen met beeldhouwen. Als kunstenaar kan ze geïnspireerd raken door ‘het extra’ dat sommigen mensen uitstralen, die ze vastlegt in verhalende olieverfschilderijen. Ze vindt haar schilderij ‘gelukt’ als de kijker zich kan verplaatsen in het afgebeelde en even stil kan staan bij de menselijke vraagstukken als innerlijk verzet, verlangen naar liefde, vrijheid, acceptatie.

Studies

Ze voltooit de 3-jarige vakscholing gevolgd door de 2-jarige Masterscholing aan de Klassieke Academie Groningen, waar ze eerst al de 1-jarige basisopleiding volgt voor beeldhouwen. Ze combineert dit met een propedeuse studie Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Groningen. Ook gaat ze enige tijd naar de Florence Academy of Art en volgt ze in Amsterdam beeldhouwcursussen.

Nominaties

Westra is meerdere malen genomineerd voor De Nederlandse Portretprijs en voor Schilderij van het jaar. Ze is een van de twee finalisten in de Rembrandt Leeft-wedstrijd in de categorie schilderen. Onlangs ontvangt zij voor haar schilderijen de Prix de Norvège.

Portretten

De laatste jaren legt ze zich speciaal toe op de portretkunst. Ze werkt graag aan portretten in opdracht. Aan de hand van de wensen van de opdrachtgever maakt ze een schilderij, dat veel meer is dan alleen een gelijkenis. Ze gaat op zoek naar hun geheime kracht en legt dat vast in een portret.

Kunstprojecten

Voor een project in Leeuwarden maakt ze , samen met haar man Randolph Algera, aan een wandschildering van 12 x 3 m. in Mesdagstijl, met tientallen portretten erin verwerkt. Ze werkt in dat pand ook mee aan de conservatie/restauratie van een drietal plafonds uit 1870. In de St.-Clemenskerk op Ameland ontstaat na de brand een compleet nieuw ontworpen interieur door Randolph, inclusief een dertigtal moderne glas-in-loodramen. Het is een uniek kunstproject waarin zij haar portretkunst op meerdere manieren kwijt kan.

Exposities

Zij exposeert regelmatig in Nederland onder meer in haar eigen galerie, maar ook in het buitenland: Seattle, Lecce, St. Petersburg, New York, Chamonix, St.-Louis; zij exposeert in 2023 in San Francisco.

Workshops

Zij geeft regelmatig schilderlessen in Heerenveen of elders, workshops en lezingen/rondleidingen.

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief:Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief:

 

Geopend: di. t/m za. 14.00 - 17.00 uur

Telefonisch of per mail
alle dagen van de week.

Galerie Pictura
Roel van der Veen
Aijenseweg 16b
5854 PT Aijen gem. Bergen
Noord-Limburg
info@galeriepictura.nl
+31(0)485-341970
+31(0)6-20425630

Mobiel bellen

 

 

 

 

 

 

Kunstgalerie Pictura Aijen

Logo lijstenmakerij Pictura