Gabriëlle Westra

Schilderstijl

Gabriëlle Westra  tekent al zolang ze zich kan herinneren. Haar stijl is een combinatie van klassiek en eigenheid. Ze werkt in pasteuze directe toets met een uitvoerig realisme. Door in de ondergrond soms te werken met een zelf gemodelleerd reliëf, ontstaat extra diepte in haar werk. Ze combineert dan eigenlijk schilderen met beeldhouwen. Als kunstenaar kan ze geïnspireerd raken door ‘het extra’ dat sommigen mensen uitstralen, die ze vastlegt in verhalende olieverfschilderijen. Ze vindt haar schilderij ‘gelukt’ als de kijker zich kan verplaatsen in het afgebeelde en even stil kan staan bij de menselijke vraagstukken als innerlijk verzet, verlangen naar liefde, vrijheid, acceptatie.

Studies

Ze voltooit de 3-jarige vakscholing gevolgd door de 2-jarige Masterscholing aan de Klassieke Academie Groningen, waar ze eerst al de 1-jarige basisopleiding volgt voor beeldhouwen. Ze combineert dit met een propedeuse studie Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Groningen. Ook gaat ze enige tijd naar de Florence Academy of Art en volgt ze in Amsterdam beeldhouwcursussen.

Nominaties

Westra is meerdere malen genomineerd voor De Nederlandse Portretprijs en voor Schilderij van het jaar. Ze is een van de twee finalisten in de Rembrandt Leeft-wedstrijd in de categorie schilderen. Onlangs ontvangt zij voor haar schilderijen de Prix de Norvège.

Portretten

De laatste jaren legt ze zich speciaal toe op de portretkunst. Ze werkt graag aan portretten in opdracht. Aan de hand van de wensen van de opdrachtgever maakt ze een schilderij, dat veel meer is dan alleen een gelijkenis. Ze gaat op zoek naar hun geheime kracht en legt dat vast in een portret.

Kunstprojecten

Voor een project in Leeuwarden maakt ze , samen met haar man Randolph Algera, aan een wandschildering van 12 x 3 m. in Mesdagstijl, met tientallen portretten erin verwerkt. Ze werkt in dat pand ook mee aan de conservatie/restauratie van een drietal plafonds uit 1870. In de St.-Clemenskerk op Ameland ontstaat na de brand een compleet nieuw ontworpen interieur door Randolph, inclusief een dertigtal moderne glas-in-loodramen. Het is een uniek kunstproject waarin zij haar portretkunst op meerdere manieren kwijt kan.

Exposities

Zij exposeert regelmatig in Nederland onder meer in haar eigen galerie, maar ook in het buitenland: Seattle, Lecce, St. Petersburg, New York, Chamonix, St.-Louis; zij exposeert in 2023 in San Francisco.

Workshops

Zij geeft regelmatig schilderlessen in Heerenveen of elders, workshops en lezingen/rondleidingen.

Suspence Olieverf op doek 80 x 105 cm
"Suspence" Olieverf op doek 80 x 105 cm geschilderd door
Gabriëlle Westra en Randolph Algera
Tallships (Klassieke zeilschepen) brengen in 2018 een bezoek aan de culturele hoofdstad van Europa Leeuwarden/Friesland.
De dame in het blauw vertegenwoordigt een ode aan Sir Lawrence Alma Tadema.

3D techniek

Gabriëlle Westra is een aantal jaar geleden begonnen met het 3D effect in haar schilderijen, omdat haar liefde voor beeldhouwen toch zijn intrede weer nam. Zij is gefascineerd door het effect; hoe elk ‘vlak’, een andere positie tot de lichtbron en daardoor een andere toonwaarde kent. Als schilder probeer je die 3 dimensionaliteit op het platte vlak weer te geven door toonwaardes en als beeldhouwer probeer je je onderwerp te abstraheren tot die vlakken.

Door een reliëf in de ondergrond van haar schilderijen te maken ontplooide zij zich meer als beeldhouwer, maar daagde zij zich ook weer uit als schilder. Want hoe donker moet de toonwaarde van een schaduwval als er door het reliëf al zelf een schaduw is ontstaan? Met het 3D-effect creëert zij letterlijk meer diepte in haar schilderijen en heeft zij meer mogelijkheden om de focus van een schilderij te bepalen. Het geeft een ander hulpmiddel om de kijkrichting te bepalen. Zij past het vooral toe in stofuitdrukking. Gladde of glanzende versus hard of harige structuren kan je nu door meer dan alleen verf suggereren. In een gezicht gebruikt zij het niet. Daar vindt zij het niet passend en leidt het teveel af.

Zij heeft voor het reliëf (samen met haar man Randolph Algera) een eigen materiaal ontwikkeld.
Het is een hydro-mortel met extra ingrediënten om het modelleerbaar en sterker te maken. Het zit dus niet door de verf heen. Het is een beschilderd reliëf.

 

Pictura
Roel van der Veen
Aijenseweg 16b
5854 PT Aijen gem. Bergen
Noord-Limburg
info@galeriepictura.nl
+31(0)485-341970
+31(0)6-20425630

Mobiel bellen

 

 

 

 

 

Logo lijstenmakerij Pictura