11 okt. Jan Brandsma en Berny Zeekaf

Jan Brandsma gefotografeerd door Berny Zeekaf

Expositie Jan Brandsma bij Galerie Pictura
Monique Butt

Van 11 okt. t/m 14 nov. is er een expositie te zien van de Wellse kunstenaar Jan Brandsma.
Tevens zijn er een aantal portretfoto’s van Jan Brandsma, gemaakt door de Wellse fotografe Berny Zeekaf, te bewonderen. President van de Confrérie d’Asperge Limbourgondië Pieter Smits heeft de officiële opening verricht.

‘Eerbetoon’

Eigenaar Roel van der Veen van Galerie Pictura: “Ik wil met deze expositie laten zien dat ik bewondering heb voor Jan Brandsma. Niet alleen voor zijn creaties, maar ook voor zijn levenshouding. Ik zie het zelf als een eerbetoon aan Jan als kunstenaar maar vooral als mens.” In 2001 heeft Jan zijn werk ook in Pictura tentoongesteld, deze expositie bestaat dan ook voornamelijk uit werk van de afgelopen 20 jaar.

‘Het is gewoon een vak’

Jan Brandsma ziet zijn werk als een gewoon beroep. Een ambacht om precies te zijn. Hij is volledig autodidact, heeft dus geen opleiding gehad om beeldend kunstenaar te worden. Jan: “Ik heb de mazzel dat ik mijn creativiteit vorm kan geven”. Hij vindt het niet anders dan het werk van een goede ambachtsman.

De creaties van Jan zijn moeilijk in één genre te vangen. Hij heeft een eigen stijl. Zijn schilderijen zijn min of meer surrealistisch, bijna sprookjesachtig. Een term die de lading wellicht het beste dekt is fantastisch realisme. Zijn onderwerpen (met name vrouwen zijn prominent aanwezig) zijn duidelijk herkenbaar als persoon. Toch is er bijna altijd wel een twist: er gebeurt iets bijzonders op het doek. Er is veel kleur en de kleuren zijn veelal gemengd. Jan haalt zijn inspiratie uit het dagelijks leven. Er kan hem iets opvallen tijdens een fiets-of wandeltocht, maar ook op een verpakking van iets op de ontbijttafel. Dan begint hij vaak met een schets in het klein, en uiteindelijk dus een groot schilderij. Jan werkt met acryl op doek en papier, maar vooral op paneel. “Elke kunstenaar laat op zijn of haar eigen manier een klein detail zien van de wereld waarin wij leven. Wat ik dan zo mooi vind, is dat andere mensen iets voelen bij mijn schilderijen. Of dat ze er soms dingen in zien die ik zelf niet eens bedoeld had. Maar dat is juist het mooie eraan: het gaat uiteindelijk om het gevoel.”

 

‘Van Groninger Oldewieven-koek naar Limburgse Vlaai’

Jan Brandsma is geboren in Zoutkamp (Groningen). Hij werkte in de jaren ’70 bij de VARA, waar hij tv-programma’s produceerde. Er kwam een reorganisatie in zicht en Jan greep dit aan om een heel andere weg in te slaan. Hij had altijd al interesse in tekenen en schilderen en besloot er zijn beroep van te maken. Via diverse omzwervingen vestigde hij zich in 1987 in het Noord-Limburgse dorp Well. Een relatief kleine maar hechte gemeenschap met een geanimeerd verenigingsleven. Iets waar Jan altijd veel waarde aan heeft gehecht. Het duurde dan ook niet lang voordat Jan gevraagd werd voor diverse projecten en activiteiten. Dit heeft hij voornamelijk belangeloos gedaan. Hij noemt dit zijn ‘dorpsplicht’.

‘Onderscheiden en bescheiden’

Zoals gezegd is Jan Brandsma erg betrokken bij zijn dorp. Hij heeft ontelbare opdrachten vervuld: van carnavalswagens tot theatershows, van het ontwerpen van decors en logo’s tot regisseur van grote concerten. Maar ook kunstwerken, her en der te bewonderen in het dorp.
In 2008 werd Jan de trotse ontvanger van de Mosa Joertsicus: een onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan een persoon of groep die zich verdienstelijk maakt voor de gemeenschap. Jan geeft desgevraagd aan dat dit één van de hoogtepunten in zijn leven is geweest. “Het is een blijk van waardering van de mensen uit dit dorp. Het kan de vergelijking met een lintje doorstaan, het toont aan dat je een schakel bent in de gemeenschap”. Hij blijft er nuchter onder, op het bescheidene af, maar hij is een erg belangrijke schakel denken wij.

En net zoals Jan zelf zijn eigen plekje in het Limburgse land veroverd heeft, is dat ook het geval met zijn werk. Dit verdient een breed podium en waar kan dit dan mooier dan in een galerie in zijn eigen gemeente?

De expositie is van 11-10 t/m 14-11 2020