8 febr. 2015 Arvee, Brita Seifert

Tegenstellingen bij Galerie Pictura

8 febr. 2015 Arvee, Brita Seifert, Hélène Jacubowitz, Irénée Duriez en Riet de Jong

Zondag acht februari 15.00 uur wordt er bij Galerie Pictura in Aijen gem. Bergen L. een expositie geopend van tegenstellingen.
Abstracte schilderijen van Arvee, gestileerde beelden van Helene Jacubowitz, zeer gedetailleerde pastel/kleurpotlood tekeningen
van Brita Seifert en bronzen beelden in klassieke vrouwlijke schoonheid maar sierlijke vormen door de beeldhouwers Irénée Duriez en Riet de Jong.
Te zien t/m 4 april.

 

ARVEE is immer op zoek naar het licht in zijn schilderijen. Dat daarbij veelal tevens een zekere figuratieve herkenning voor de toeschouwer zichtbaar is, kent zijn grondslag in het feit dat hij in het begin portretten en landschappen schilderde. Het zijn juist de landschappen die op een gegeven meer en meer de abstractie zochten met als resultaat dat Arvee inmiddels bijna 20 jaar als abstract schilder werkt. Zijn werk wordt sinds 1996 dagelijks, ergens op de wereld, door een galerie getoond en werd aangekocht door ondermeer de RABO bank, ENECO en ESSO-EXXON.

Hélène Jacubowitz is uitgegroeid tot een eminent klassiek-moderne beeldhouwster in brons. Zij creëert rijzige, abstract-figuratieve figuren, uiterst subtiel gemodelleerd. Haar vooral vrouwelijke figuren stralen een kalme gratie en zinnelijkheid uit die het brons tot leven brengen. Het oeuvre van Hélène Jacubowitz is als het ware een anti-dotum voor de verdere mechanisering van het menselijk bestaan. Zij heeft daarbij een eigen sculpturale beeldtaal ontwikkeld. Haar atelier is geen ivoren toren, afgeschermd van de industriële, stedelijke en opwindende moderne wereld, maar integendeel een plaats waar gereflecteerd wordt over de rol van de kunstenaar in die actualiteit. Vandaar de eerder beschreven monumentale projecten in bedrijven en op de openbare ruimte.

De tekeningen van Brita Seifert voeren je mee naar een andere wereld of brengen je middenin een betoverend avontuur. Soms is een schilderij een uitdrukking van haar innerlijke gevoelens en soms geïnspireerd door haar passies, reizen en muziek. De kijker wordt meegezogen in een bekende en onbekende droomwereld van het onderbewustzijn waar je kunt ontsnappen aan de dagelijkse verplichtingen en alledaagse sleur. Haar schilderijen hebben een extra dimensie door de diverse raadselachtige verwijzingen die ruimte laten voor eigen interpretatie en fantasie. In elk werk probeert zij een haar herkenbare emotie te verwerken, vaak dingen uit het dagelijks leven met een zekere expressiviteit die zich sterk wendt tot de fantastische, erotische en magisch realistische beelden.

Irénée Duriez geboren 1950 te Torhout België. Duriez is een beeldhouwer die exclusief bronzen werken creëert. Hij modelleert in klei of was en hij houdt vast aan zijn weergave van een geïdealiseerde werkelijkheid, de reflectie van een ideaalbeeld. De laatste jaren wijkt hij nooit af van zijn thematiek van het jonge meisje of de sierlijke vrouw. In sommige gevallen wordt de bestaande werkelijkheid aangepast aan de klassieke normen. Ergens bestaat in zijn manier van denken en handelen een evidentie waaromtrent hij geen vragen stelt en die hem doet bekoren tot een van de meeste standvastigen van de standvastige beeldhouwers die vaak al een voorbeeld van beeldende eigenzinnigheid en van trouw aan een gegeven stijl en beeldtaal. De naam Duriez staat voor een bewuste keuze waarin figuratief en het vrouwelijke lichaam triomferen.

In het gehele oeuvre van Riet de Jong staat de mens centraal. De met passie en kracht vormgegeven figuren, hebben altijd een sterk verhalend karakter. Hoewel haar werk een volkomen eigen stempel draagt, straalt het een universele schoonheid uit. Hierdoor voelt de aanschouwer zich altijd vrij om er een eigen interpretatie aan te geven. Zo komen de beelden van Riet de Jong telkens weer op een andere manier tot leven en lijken zij iedereen een strikt persoonlijk verhaal te vertellen.