9 juli 2017 Imaginair Realisme

Verzameling van een liefhebber: 70 jaar – 70 werken

In onze omgang met kunst zijn wij vlug geneigd om onze voorkeur uit te spreken. Sommigen houden specifiek van Bach, anderen van de Beatles. Er zijn mensen die Joseph Beuys de hemel in prijzen, anderen beschouwen zijn “werk” niet eens als kunst. Dus: wat is kunst?

Is het een kwestie van nabootsing of een gevoelskwestie waarbij het gaat om wat de kunstenaar wil uitdrukken, of is onze eigen emotionele reactie op een kunstwerk doorslaggevend?  Het definiëren van kunst roept vele vragen op.

Voor mijn verzameling die u te zien krijgt bij Galerie Pictura, is met name die emotionele reactie richtinggevend voor de keus van deze schilderijen en sculpturen. Mijn interesse wordt vooral gevoed door realistisch, figuratieve kunst. Lange tijd was deze kunstvorm aan de kant gezet als stoffig, ouderwets. Echter, sinds de jaren ’90, is daar een kentering in te bespeuren en wilde het publiek weer “iets herkenbaars aan de muur”.

Mijn schilderijen hebben, ieder op hun eigen manier, een verhaal. Vaak iets magisch, soms surreëel: maar altijd is de ambachtelijkheid/vakmanschap van de kunstenaar aanwezig. De afbeeldingen zijn die van een werkelijkheid, zonder dat die werkelijkheid bestaat. Binnen dit uitgangspunt is een grote verscheidenheid mogelijk.

Inmiddels is in de loop der jaren de verzameling gestaag gegroeid: een selectie hiervan kunt u met eigen ogen zien en ervaren op deze tentoonstelling.

Aldus de liefhebber: Henk Jooren