Zomer-expositie bij Galerie Pictura
Op dinsdag 28 juni 2016 is bij Galerie Pictura in het Noordlimburgse Aijen de zomerexpositie gestart met de kunstenaars Arjan van Gent, Brita Seifert, Frank Fleuren, Hans R. van der Vlis, Marc van Crombrugge, Marion van Nieuwpoort, Nick van Oosten, Poen de Wijs, Ralf Heynen en beelden van Mark Dedrie, Joep Verheijden en Riet de Jong.
De kunstenaars zijn stuk voor stuk kunstenaars met de hoogste vorm van vakmanschap, waarin het verhaal, de stofuitdrukking en licht en donker tot in de fijnste details zijn uitgewerkt. Zij delen hun verhaal met ons, hun passie, hun leven. Liefde voor natuur, muziek, harmonie in het leven in al hun kwetsbaarheid, in schilderijen en bronzen beelden. En dit op een topniveau welke u bij Galerie Pictura gewend bent.
Hans R. van der Vlis, die de liefde voor de natuur wil delen. Hij vertelt zijn verhalen door middel van beelden in tekenen en schilderen Hij laat zich door diverse aspecten uit de natuur inspireren en vind hierin de onderwerpen voor de thema’s van zijn werk.
Marc van Crombrugge is virtuoos in het schilderen van stillevens. Hij creëert meesterwerken van highlighting, compositie, vorm en kleur. Hij laat niets vreemd in zijn arrangementen, zodat het uiteindelijke product de belichaming is van minimalistische realisme.
Frank Fleuren is een autodidact en schildert merendeel ”trompe l’oeil ” in olieverf. Ogenschijnlijke stillevens. Moment opnames die cruciale gebeurtenissen visualiseren, inspireren de kunstenaar. De symboliek van deze voorwerpen vast te leggen. Een projectie van een geheel eigen visie over wat er in zijn omgeving gebeurt.
Nick van Oosten schildert zichzelf. Je ziet hem terug in elk schilderij, objecten op zichzelf in een ijle, vrij strakke achtergrond, eenzaam en geïsoleerd. Wanneer je een object in een omgeving plaatst, wordt zo’n afbeelding al snel een verhaal en het gaat hem meer om het object dan om een eventueel verhaal.
De realist Poen de Wijs heeft technisch en virtuoos de perfectie bereikt. Terwijl voor menig schilder hiermee het doel bereikt zou zijn, is het voor Poen de Wijs niet meer dan een vertrekpunt. Een middel om zich zuiver uit te drukken. En in die zuiverheid, picturaal en muzikaal, ligt zijn oorsprong.
Marion van Nieuwpoort schildert in verstrengelende uitersten, lichtvoetig en diep bewogen, teder en dramatisch. Haar werk zit vol dubbele bodems. Het prononceert en nuanceert, biedt zekerheid en prikkelt de twijfel. Haar schilderijen tonen een poëtische inspiratie vanuit een optimistische ziel. Het werk straalt kwetsbaarheid in robuuste harmonie.
Het schilderschap van Arjan van Gent is een gelukkige combinatie van talent en vakkennis. De wisselende kwaliteit van het kunstonderwijs dreef hem ertoe zich privé verder te verdiepen in de technische materie van het schildersvak. De vraag hoe zijn werk moet worden beoordeeld is, voor zover het de techniek betreft, niet zo moeilijk. De zaak ligt echter veel gecompliceerder als het gaat om de waardering van zijn talent.
Ralf Heynen laat zich vooral inspireren door de interactie van het model en de omgeving. Hij probeert zijn modellen al schilderend tot leven te laten komen en hen in een positie van rust en contemplatie af te beelden. Het lijkt de figuren in zijn schilderijen allemaal niet te deren wat er om hen heen gebeurt. Ze bevinden zich in hun eigen gedachtenwereld en communiceren niet direct met de betrachter.
Daar Joep Verheijden als kleine jongen al een fascinatie koesterde voor alles wat leeft en beweegt is het vervaardigen van diersculpturen een logisch gevolg. Ongewoon maar origineel is zijn keuze voor juist “niet knuffelbare” dieren die van zichzelf een sterke uitstraling hebben en daarmee een symbolisch kracht bezitten. Neem bijvoorbeeld de heremietkreeft met zijn krachtige scharen, maar weke achterlijf, wat hij beschermt in een slakkenhuis. Of de aandoenlijkheid van een uit het ei kruipend schildpadje. De gladheid en warme kleur die de spiegelkarper kracht geven, of de grillige textuur van een kreeftenpoot vormen een uitdaging voor mij als kunstenaar.
In het gehele oeuvre van Riet de Jong staat de mens centraal. De met passie en kracht vormgegeven figuren, hebben altijd een sterk verhalend karakter. Hoewel haar werk een volkomen eigen stempel draagt, straalt het een universele schoonheid uit.
Tekenend voor het werk van Mark Dedrie, -net als velen onder ons houdt hij enorm van vogels-, is het vastleggen van momenten, de typische herkenning , de eenvoudige, rustige, maar pakkende vormen, de lijnen en materiaalkeuze. Mark Dedrie laat ons zien dat hij met een zeer krachtige eenvoud de vogelwereld voor ons kan herscheppen, zijn sculpturen zijn tastbaar, de emotie laat hij aan de beschouwer van zijn werk…Vogels, natuur en emoties.
En natuurlijk zal Brita Seifert ook aanwezig zijn met haar fluweelzachte pastel/kleurpotlood tekeningen.
Te zien t/m 27 augustus 2016 op dinsdag t/m zaterdag tussen 14.00 en 17.00 uur.