Jan Teunissen Stilleven

Jan Teunissen     (1949)

Hij groeide op in Zeelst, nabij Eindhoven in het zuiden van Nederland. Nu woont en werkt hij in Best, ook in Noord-Brabant. Aanvankelijk volgde hij een technische opleiding en studeerde af als bedrijfskundig ingenieur. Sinds 1983 heeft de schilder zich, voornamelijk als autodidact, bekwaamd in het ambacht van de realistische schilderkunst. Tot 2002 deed hij dat naast een baan in het bedrijfsleven om zich vervolgens volledig te concentreren op het schilderen.

In zijn schilderijen – olieverf op paneel – streeft de kunstenaar naar een zo realistisch mogelijke weergave, voornamelijk stillevens geplaatst in een claire obscur-achtige sfeer. Afbeeldingen in zijn schilderijen betreffen vaak voor de hand liggende voorwerpen zoals een oude vaas of plank en fruit of bloemen, deze laatste meestal uit de tuin van de schilder zelf. De voorwerpen op de schilderijen van Jan Teunissen zijn veelal niet groter dan in het echt; zijn interpretatie van “realisme”. De schilder concentreert zich daarbij vooral op details, licht en reflecties. Opmerkingen die mijn schilderijen oproepen, zoals: “Je zou er zo een hap van nemen”, “Je ruikt bijna om welke vrucht het gaat” of “Elk moment kan er een worm uit de peren kruipen” geven mij de bevestiging dat het “realisme ” in mijn schilderijen aardig tot zijn recht komt, aldus de schilder.

Behalve in Nederland zijn de schilderijen van Jan Teunissen tentoongesteld en verkocht in landen als België, Frankrijk, Hong Kong, India, Italië, Nieuw-Zeeland, Rusland, Taiwan en Qatar.