27okt. 2019 Stil even, een Stilleven

“Stil even….. een Stilleven” verlengd t/m 16 febr.

Aijen gem. Bergen Lb., op zondag 27 oktober wordt om 14.30 uur door de Roel van der Veen
de nieuwe groepstentoonstelling bij Galerie Pictura geopend met als thema “Het Stilleven”!
Dit keer alleen stillevens uitgekozen bij de beste kunstenaars. Anneke Elhorst, Brita Seifert, George Schriemer, Guy De Jaegher, Hub Pollen, Jan Kootstra,
Jan Teunissen, Mark van Crombrugge en Valery Shishkin. Sculpturen van Romee Kanis, Hermien Buytendijk en Jack van Iwaarden.

Stuk voor stuk kunstenaars met een grote reputatie. De meesten exposeren over de gehele wereld bij gerenommeerde galeries. Zij staan bekend om hun compositiekeuze en stofuitdrukking. De gevechten die zij hebben om tot hun creaties te komen duren soms maanden per schilderij. Elke dag weer, sommigen met een dwangmatige discipline, van ’s-morgens vroeg tot ’s-avonds laat. Soms sluiten ze zich maanden op in hun atelier, net zolang tot het kunstwerk geshowd mag worden aan de buitenwereld. Dan zien we fruit, glas, eieren, groentes of andere attributen uitgespreid op een houten tafel,  vensterbank of een fraaie marmeren vloer. Soms is het alsof het zweeft, gedecoreerd met prachtige gordijnen of doeken. Het licht soms diffuus schijnend over het geplooide laken, anders weer met sterk licht en contrasterende kleuren. De stoffering is tot in de kleinste details uitgewerkt en alles met het gevoel dat je het zo van het paneel of doek af kunt halen of nemen.
Je kijkt ernaar en je valt stil. Even….een Stilleven.

Elk sculptuur van hun hand is uniek en getuigt niet alleen van groot ambachtelijk vakmanschap, maar bezit ook een verfijnde sierlijkheid. De sculptuur wordt na eindeloos zoeken en afwegen een harmonieus beeld, een heldere vorm waarin het concept tot in details uitgedrukt wordt. Met diezelfde gepassioneerde toewijding streeft de kunstenaar naar een zo volmaakt mogelijke uitvoering gemaakt. Voor zijn figuraties gaat de beeldhouwer meestal uit van mensfiguren die opgaan in andere vormen waardoor hybriden, metamorfoses of combinatiebeelden ontstaan.  ‘Gratiën en Zinnebeelden’ waarin de sculpturale vormen van de vrouw centraal stonden. Zij geven in hun werk uiting aan associaties met vergankelijkheid en verloren herinneringen. Het resultaat is zowel intrigerend en ongenaakbaar als gepantserd en fragiel.

Wonderlijk van schoonheid en perfectie, dat een mens dit kan creëren.