20 nov. 2016 Jubileum-expositie.

Galerie Pictura vierde op 20 november 2016 z’n 20 jarig jubileum. Klik hier voor de digitale jubileumkrant

Aijen is een pittoresk dorpje gelegen aan de Maas en maakt deel uit van de Noord-Limburgse gemeente Bergen. Een groene gemeente die volop inzet op het toerisme. Misschien voor velen niet zo bekend is dat Bergen op het gebied van kunst al jaren aan de weg timmert. Een goed voorbeeld is Galerie Pictura in Aijen. Een naam voor kunstkenners uit heel Nederland en ver over de grens. In november bestaat deze galerie twintig jaar. Reden voor eigenaar en kunstkenner Roel van der Veen om van 20 november 2016 t/m 21 januari 2017 met een bijzondere expositie aandacht aan dit jubileum te besteden en door o.a. 70.000 jubileum kranten in alle dorpen huis aan huis tussen Nijmegen en Venlo te laten bezorgen.

Wie door Aijen heenrijdt moet de snelheid in toom houden om Galerie Pictura niet over het hoofd te zien. Wat onopvallend van buiten maar eenmaal binnen wordt men in een informele en warme ambiance omarmd door kunstwerken van gerenommeerde kunstenaars. Grootheden als beeldhouwer Igor Grechanyck uit Oekraïne, de Franse pastelliste Nathalie Picoulet, de Duitse kunstenaarsgroep ‘Neue Meister’, de Franse visionair realist Gerard Di-Maccio en de briljante tekenares Brita Seifert hebben hier geëxposeerd. Gemeenschappelijke noemer is het hedendaags realisme dat alle kunstenaars met elkaar verbindt en in de Aijense galerie tot leven komt. Want dat is volgens de 66-jarige galeriehouder Roel van der Veen het grote voordeel van kunst in het echt ten opzichte van kunst bekijken op internet. ‘’Een schilderij moet je beleven, er tijd voor uittrekken om te voelen welke emoties het bij je losmaakt. Ja, in een galerie kun je verliefd worden op een schilderij of een beeld.’’

Bestaat Galerie Pictura op 15 november twintig jaar, de naam Pictura bestaat al veel langer en wordt sinds 1944 door Roel van der Veens vader en kunsthandelaar in Den Haag met een bijzondere voorliefde voor de romantische schilderkunst gebruikt. In 1963 wordt de overstap gemaakt naar Aijen waar Roel na het overlijden van zijn vader alleen met de kunsthandel en lijstenmakerij verder gaat. In november 1996, nu twintig jaar geleden, opent de toenmalige burgemeester Klaverdijk van de gemeente Bergen Galerie Pictura. In 2006 kiest Roel van der Veen voor de stijlrichting hedendaags (foto)realisme met af en toe een uitstapje naar het Frans impressionisme.

Internet is de laatste jaren een grote concurrent voor de galeries geworden. Tel daarbij de economische crisis van de laatste jaren op en het is niet moeilijk je voor te stellen dat vele grote galeries moeilijke tijden doormaken. ‘’Overleeft de galeriehouder het internet’’, is een vraag die ook de Aijense galeriehouder wel eens bezighoudt. Of anders gezegd: ‘’Kan de kunstenaar zonder galeriehouder?’’ Roel van der Veen is daar heel stellig in. ‘’Op internet kun je nooit de kwaliteit van een kunstwerk beoordelen. Bovendien zorgt een galeriehouder voor de promotie van een kunstenaar.‘’ In het geval van Roel van der Veen betekent dat het bezoeken van de kunstenaar en het selecteren van werken. Daarvoor legt hij de nodige kilometers door Nederland en daar buiten af. Daar gaat veel tijd inzitten.

De laatste tien jaar werkt hij met topkunstenaars die zich toeleggen op de fijne schilderkunst in het hedendaags realisme. In de met zorg samengestelde jubileumexpositie, die zondag 20 november om 15.00 uur wordt geopend door collega galeriehouder en organisator van museale culturele projecten Rene de Vreugd uit Zandvoort, maakt men kennis met schilderijen van Meg den Hartog, Marc van Crombrugge, Willi Kissmer, Dina Belga, Herman Smorenburg en Brita Seifert. Beelden zijn er te zien van Romee Kanis, Janneke Bruines, Joep Verheijen, Riet de Jong en Willi Kissmer. Een expositie van topniveau waarmee Aijen en de gemeente Bergen op kunstgebied op de kaart wordt gezet.