Dick van Heerde FAF 2019

Dick van Heerde (1954 Venlo) is internationaal bekend in het genre van de Wildlife Art.
Vanaf zijn vroege jeugd was hij gegrepen door de kunst en maakte hij zijn eerste olieverf schilderijen. Vaak vliegtuigen, straal-jagers, waarschijnlijk omdat hij piloot wilde worden.
Huizen in perspectief en …duiven… Zijn vader tekende duiven en gaf hem de eerste tekenlessen….secuur en met veel oog voor detail.
Ontwikkeling: Dick van Heerde begon met fijnschilderen en stapte over naar het Surrealisme. (Dali en Willink waren zijn voorbeelden)
Voordat hij begon aan zijn eigen carrière als professioneel kunstenaar, werkte hij enige tijd als laboratorium-assistent voor een verffabrikant en
leerde hij de fijnere chemie van kleurpigmenten en verf. Hij werkte o.a_ bij de firma Schoonekamp waar hij zich ontwikkelde in de kunst van het restaureren
van schilderijen uit de zeventiende eeuw. Tussen 1976 en 1979 nam hij deel aan de restauratie van de orgelluiken van de “Nieuwe Kerk” (de Kroningskerk) in Amsterdam.
Daarna werkte hij nog enkele jaren als zelfstandig restaurateur van schilderijen.
Dick van Heerde hielp mee met het restaureren van o.a. het werk van Jan Gerritz van Bronckhorst (tijdgenoot van Rembrandt).
Het bestuderen van de technieken die door de oude meesters werden gebruikt, begon zijn schilderstijl sterk te beïnvloeden.
In 1986 besloot hij zich fulltime aan de schilderkunst te wijden. Aanvankelijk was de Europese natuur zijn hoofdthema. In 1989 maakte hij zijn eerste reis naar Tanzania,
waar hij een passie ontwikkelde voor het schilderen van het prachtige landschap en de natuur. Hij toonde zijn fascinatie voor Afrika, en zijn bedreigde soorten,
door zijn monumentale schilderijen. Dick Van Heerde heeft sindsdien veel gereisd in Kenia om daar te schilderen en te schetsen.
Hij blijft dieren observeren in hun natuurlijke omgeving. Hij deed dit eerder al tijdens zijn safaritrips, de fauna van Oman in opdracht van Z.K.H. Sultan Quaboos.
Wildlife en landschappen zijn altijd de belangrijkste bron van inspiratie geweest voor zijn unieke werken, die zijn tentoongesteld in galerieën in Nederland en Duitsland.
In het najaar van 1997 was het werk van Dick van Heerde te zien in een grote wildlife-tentoonstelling in de Tryon en Swann Gallery in Londen.
Ook reisde hij de afgelopen 6 jaar naar Oman waar hij opdracht van Z.K.H. Sultan Quaboos meer dan 40 schilderijen maakte van de fauna van Oman….
Tegenwoordig is Dick van Heerde een bekende internationale kunstenaar. Van Heerde is (onder zeer zware ballotage) member of The Society of Animal Artists (Amerika)
Zijn Stijl: In het begin van zijn ontwikkeling waren zijn schilderijen typerend voor de surrealistische stijl.
Hij besloot echter al snel om zich te specialiseren in natuur-, stilleven- en landschaps-scènes.
Tegenwoordig geniet Dick van Heerde vooral van het schilderen van Europese landschappen en daarnaast van het verhalend neerzetten van ‘Het Paard’.
Dat wil zeggen: paarden in een actieve enscenering. Met name het Friese paard en de Arabier hebben zijn interesse.

Van Heerde behoort bij de toonaangevende dierschilders vanuit het Realisme. Hij is een gedreven kunstenaar die gaat voor het ambacht en het vakmanschap in de Kunst.
Er is inmiddels sprake van een nieuwe dimensie in zijn werk. Het formaat is groter en het licht verwerkt hij anders.
Namelijk, van Heerde gebruikt het licht van de oude meesters, sfeer is zijn uitgangspunt.
Zijn medium is olieverf en daarnaast pastelwerk. Hij werkt met een subtiel en warm kleurgebruik, soms uitbundig, dan weer sober.
Het palet wijkt af van het gangbare. Veel aardetinten vormen de lichttonen. Dan werkt hij weer pasteus, dan weer transparant.
De composities zijn als ‘wildstillevens’, zijn rode draad. Hij verwerkt er de kracht en uitstraling van het moment in. Anatomisch juist, en de balans in de bewegingen.
Het klopt altijd. Een rake stofuitdrukking is voor hem en zijn stenen en hout erg belangrijk.
Alhoewel zijn werk realistisch plus ‘en-detail’ lijkt te zijn blijkt het van dichtbij raak, maar los van toets met een vlotte streek uitgewerkt. Bijna impressionistisch.
Dick van Heerde exposeert in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Schotland.