Debora Makkus

TERUG

‘Het bijzondere en indrukwekkende aan de stillevens van Debora Makkus is dat ze niet stilstaan. Integendeel; ze zijn vol dynamiek en energie, ze bruisen.’
– Anthonie L. Stal, voormalig voorzitter RvT Kröller-Müller Museum

Debora Makkus (Den Haag, 1972) ontwikkelde als kind een passie voor potlood en verf. Begin jaren negentig verdiepte ze zich in het tekenen naar model.
Na het gymnasium (Haganum) en het afronden van de studie ‘PR en Educatie’ richtte ze een grafisch ontwerpbureau op in het Hofkwartier te Den Haag.
Na een verkeersongeval besloot ze zich toe te leggen op de schilderkunst.

In 2001 begon ze met schilderen in olieverf en acryl, ze heeft als autodidact een eigen dynamisch realistische stijl ontwikkeld. In vele lagen verf en kleurnuances creëert zij diepte en levendigheid op het linnen.
Grote meesters uit het verleden, zoals Vermeer en Jan Mankes, vormen een belangrijke inspiratiebron.

Debora Makkus besteedt veel aandacht aan de lichtval. Daarbij maakt ze dikwijls gebruik van clair-obscur, een heftig contrast tussen licht  en donker, dat de dynamiek van haar werk verhoogt.
Ze schildert niet volgens een vastomlijnde methode, maar werkt intuïtief. Met liefde voor detail en haar onderwerp.
Ze kiest vaak voor een sobere, onconventionele compositie met veel ruimte rond het onderwerp.

Makkus heeft ruim 30 tentoonstellingen op haar naam staan, waaronder 15 museale exposities. In 2009 had ze de eer om Eurocommissaris Neelie Kroes te portretteren in het tv-programma Sterren op het doek.
Eind 2014 ontving ze een award in Bologna voor haar serie ‘BOUNCE’.
In 2016 was haar solo-expositie ‘ARITA. Schilderijen van Debora Makkus’ in Japanmuseum SieboldHuis te zien.
Voor deze tentoonstelling mocht Makkus stillevens maken van Japans porselein uit de VOC periode, van stukken uit o.a. het Rijksmuseum, Keramiekmuseum Princessehof  en het Groninger Museum.

Werk van Debora Makkus bevindt zich in collecties in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Italië, België, Denemarken, Zwitserland en in Nederland.